sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Refluksikon ruokavaliopurku

Me kultapossut saimme julkiselta apua kesällä ja lääkäri määräsi Kuopukselle rajoitetut ruokavalion, jotta saadaan refluksioireet hellittämään.

10 kohdan kieltolista auttoi. Yksi näistä oli tosin otettu jo pois käytöstä aiemmin.

1. Tomaatti
2. Sitrukset
3. Mansikka
4. Ruis
5. Xylitol
6. Paprika
7. Sipuli
8. Kaakao
9. Suklaa
10. Laktoosi

Rajoitelista otettiin käyttöön syyskuun lopussa ja kuukautta myöhemmin itkin kun ajoin lääkärin vastaanotolle kun ajattelin, että voin kertoa hänelle kuinka meidän lapsesta kuoriutunut hyvä nukkuja, jonka ei tarvitse itkeä öisin. Mummu sanoi, että hänen mielestään koko lapsesta oli löytynyt joku uusi vaihde. Sellainen eloisampi vaihde. Ja totta tosiaan olemme saaneet nauttia tästä eloisasta vaihteesta <3

Mutta nyt on käsillä se aika, kun on aloitettava ruokavalion purku. Tai siis piti aloittaa jo kuukausi sitten, mutta kuka näitä laskee? Tosiasiassa en ole uskaltanut aloittaa, koska en jaksa sitä itkua mikä sopimattomasta ruoka-aineesta tulee. En jaksa sitä itse (koska se näyttäytyy vain öisin), mutta en myöskään lapsen puolesta, koska hän on oikeasti kipeä silloin.

Ja tänä viikonloppuna se alkoi. Ruokien palautus. Yritettiin miettiä päät puhki, että mistä lähdetään ja miten edetään, mutta päätettiin sitten vaan aloittaa jostain. Tai siis minä päätin vaan eilen lounaalla, että nyt saat palan tomaattia.

Tästä tulee päivittyvä postaus. Ehkä jollekin muullekin on tästä joskus apua, mutta erityisesti tästä on itselleni apua, kun noin 4 kk päästä (kun on saatu käytyä kaikki ruoka-aineet läpi) soitan lääkärille ja kerron miten meni. Kun 3 vuoden valvomisten jälkeen on vihdoin saanut nukkua, tuntuu 4 kuukautta huonoja yöunia aivan järjettömältä ajatukselta. Tästä syystä suklaa jätettiin viimeiseksi (laktoosia ei edes koiteta palauttaa), koska siitä tuli viimeksi pienen murun vahinkoaltistuksessa kolmen päivän itkut. Miettikää. Pienen lapsen pikkurillinkynnen kokoinen pala suklaamunaa sai aikaan kolmen päivän huudon. Terve ja morjens.

27.1.19
Eilen aloitettiin tomaatilla. 1/4 kirsikkatomaatti lounaalla. Illalla kävin palauttamassa itkevälle pienelle tutin suuhun ja huomasin, että sormet oli syvällä suussa. Fiksumpi ois lopettanut testin jo tähän. Tänään aamulla ihmettelin kyljessä olevaa ryyhelmää. Ihan kuin olis ollut jotain hiekkaa tai leivänmuruja. Mut oli ryyhelmää.

Tomaatti ei ollut meidän juttu. 


Tänään lounaalla neito sai puolikkaan kirsikkatomaatin. Kello on nyt 21.21 ja neiti on itkenut pari tuntia. Seilaa edes takaisin sängyssä, käy sylissä, menee pois, hakee kohoasentoa. Kysyin haluaako rattaisiin. Sanoi joo. Niissä meillä nukuttiin melkein 1,5 vuotta, kun muualla ei pystynyt. Rattaat on meillä vielä siitä yksinkertaisesta syystä, etten uskaltanut myydä niitä pois jos vaikka tarvitaan tässä ruokavalion purkamisen aikana. Olinpa fiksu! Saako taputtaa itseään olkapäälle? Onneksi oltiin aikoinaan fiksuja ja ostettiin pieneen tilaan menevät ja superketterät rattaat, niin ne saa tuossa makkarissa tarvittaessa pois jaloistakin.

Tuomio: Tomaatti, ei jatkoon.

Viikon päästä katsotaan miten sitrusten kanssa käy. Tässä on nyt viikko aikaa selvittää, mikä on miedoin sitrus. Jos vaikka jonkun saisi palautettua.

UPDATE 8.7.

Meidän ruokavaliopurku ei ole edennyt oikeastaan lainkaan. Neiti sai päiväkodissa grahamlihapiirakan, jossa oli sipulia ja paprikaa mausteena ja itki seuraavan yön. Ei olla sen jälkeen kokeiltu uusia ja lääkärikin totesi, että mennään tällä listalla ja kokeillaan myöhemmin uudestaan.

Mansikkaa neiti itse haluaisi kokeilla ja on aivan vakuuttunut että hän tykkää siitä kovasti. Kaikista muista sopimattomista hän sanoo, ettei tykkää niistä (tämän hän on keksinyt itse, me olemme puhuneet kaiken aikaa että hän ei voi syödä niitä). Mansikkaa hän ei ole ehkä koskaan saanut niin että tietäisi millainen olo siitä tulee, joten hän  hyvin vetoavasti kertoo aina kuinka hän tykkää siitä niin kovasti ja hän kyllä varmasti saa sellaisen. Toistaiseksi on riittänyt, että olen kertonut että ei vielä. Ehkä loppukesästä? Kypsennettynä?

Lääkäri oli erittäin iloinen kuullessaan, että ruokavalio on auttanut niin hyvin. Olemme refluksin lisäksi päässeet tässä eroon Ventolinesta ja infektioastmaepäilystä, että aika laajoja on näiden pienten ihmisten vaivat. Ja kuinka pienillä muutoksilla saadaankaan isoja vaikutuksia aikaan! Olen siis aivan vakuuttunut, että refluksioire ja nuo hengitysongelmat olivat yhteydessä toisiinsa.


Onko teillä ruoka-aineallergioita tai -rajoitteita? Miten kova työ niiden metsästämisessä oli?

-Annamaija

p.s. Vessassa on lattia! Siitä puuttuu enää saumaus! Et pitää sitä vähän iloitakin :)

1 kommentti: