sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Some-keittiö: Viimeinen reissumies uunista ulos

Monta päivää odotettuaan,
insinööri tuskissaan,
totesi,
Jukoliste!
Taikina on valmis,
kohta saa leipää.

Siispä tänään meillä on leivottu reissumiehiä tai ruispaloja, kumpaa nimeä niistä nyt haluaa käyttää.

Aloitetaan tarkistamalla, että taikina on noussut kunnolla. Tämän jälkeen otetaan esille pellit ja leivinpaperit ja jauhotetaan työpöytä (ei sitä missä on tietokone) runsaasti ruisjauholla. Minulla on tapana lisätä tässä vaiheesa vielä taikinaan jonkun verran jauhoja, joten kaadan taikinan jauhojen päälle ja rupean alustamaan taikinaa. Kun taikina on pehmeää, mutta kuitenkin kiinteää, leikkaan sen 90 gramman paloiksi. Käytän vaakaa apuna, koska silmäni ei ole vielä harjaantunut riittävästi. Aina menee parilla grammalla ohi suuntaan tai toiseen...

NYT ON KORKEA AIKA OTTAA JUURI TALTEEN. Ennen kuin ehdit muotoilla kaikki palaset leiviksi, nakkaa yksi palasista rasiaan ja jääkaappiin, niin sinulla on juuri valmiina seuraavaa leivontaa varten.

Sitten onkin jäljellä enää leipien muotoilu. Voi tehdä pitkulaisia, pyöreitä, suorakulmioita tai vaikka yhdistää useamman palasen ja tehdä reikäleivän! Pyörittele taikinapala palloksi käsien välissä ja taputtele jauhoissa litteäksi. Jos teet reikäleivän, taputtele suoraan pellillä. HUOM! Älä taputtele liian litteäksi vaan jätä leipä noin sormenpaksuiseksi, 1-1,5 cm.

Nämä leivät ei leviä kauheasti noustessaan ja paistuessaan, joten niitä voi laittaa melko tiiviisti pellille. Kun kaikki leivät ovat pellillä, peitellään ne liinalla (tässä kuulemma kannattaa käyttää kosteaa liinaa, en koskaan muista että sen pitää olla kostea...) ja laittaa uunin lämpiämään 225-250 asteeseen. Riippunee vähän uunistakin, että millaisella paistolämmöllä tulee hyviä. Kun uuni on saavuttanut tavoitelämpötilan, pistellään ensimmäisen pellin leivät haarukalla ja tyrkätään reissarit uuniin. Paistoaika on noin 20 minuttia, jonka aikana ehtii mm. katsoa erinomaisesti jakson nauhotettuja frendejä kun kelaa kaikki mainokset ja alku- ja lopputekstit ;) Sama toistetaan kaikille pelleille.

Lopuksi, kun leivät ovat vähän jäähtyneet, kannattaa leikata leivät valmiiksi. Joko niin, että veitsellä leikkaa noin sentin syvyydeltä leivän ympäri ja sitten repäisee puolikkaat erilleen toisistaan. Tai sitten niin kuin minä tällä kertaa, että leikkaa leivän halki ja laittaa puolikkaat takaisin vastakkain.

Ja tadaa! Täydellisiä ruisleipäsiä koko perheelle. Halutessaan taikinan voi tehdä suolattomana, jolloin leipä sopii myös aivan pienen lapsen ruokavalioon.

Piti tietysti vielä nopeasti laskeskella, että paljonko leiville tuli raaka-ainekuluja. Suola ja vesi on vaikea arvottaa, mutta jauhoja kului tähän satsiin noin kilo (taikinan kokonaispaino noin 2 kiloa, josta 1 kilo vettä) eli jauhoille tuli hintaa noin 1 euro. Leipiä tuli tällä kertaa 23 kappaletta, eli raak-ainekuluja tulee noin 4 senttiä per leipä.

Tässä vielä videouvaa tämän vaiheen toiminnoista :)



 Video 1: Leivät liinan alle kohoamaan.

 

Video2: Leipien paistaminen ja jälkikäsittely.

Ja ei kuin ääntä kohti. Juuston ja kurkun kera. NAM!

-Annamaija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti