lauantai 17. toukokuuta 2014

Some-keittiö: Ruisleivän esivalmistelut osa 2

Some-keittiön tässä kirjoituksessa perehdytään ruisleivän valmistamisen toiseen vaiheeseen eli varsinaisen leipätaikinan tekemiseen. Juuritaikina, raski (opin tänään uuden sanan!), on nyt ollut tekeytymässä 1,5 vuorokautta. Tällä kertaa näytti siltä, että juurelle olisi riittänyt 24 tuntia tekeytymistä. Mutta eipä se siitä pilalle ihan äkkiä mene :) Sekoitin juuritaikinaa kahdesti tuona aikana. Useamminkin olisi voinut. 

Nyt on siis luvassa jauhojen lisääminen jotta saadaan itse taikina kohoamaan. Tähän tarvitaan esimerkiksi puulasta, mielellään sileäpintainen, koska se on helpoin puhdistaa. Mutta ei mielellään kovin heppoista tekoa, koska taikinan teko vaatii vähän voimaa ja lastaa on takoitus voida käyttää seuraavallakin kerralla.

Videolla näkyykin kuinka jauhoja lisätään taikinaan niin kauan, että taikina on sopivaa. Sopivuuden saavuttamiseen tarvittava jauhomäärä taas riippuu oman kokemukseni mukaan monista asioista. Hyvä mittari sopivuudelle on kuitenkin sekoittamiseen käytettävä lasta. Kun alat pelätä, että lasta katkeaa sekoittaessasi, on taikina valmista. Toiset harrastavat lisäksi taikinan alustamista tässä vaiheessa, mutta itse sotken käsiäni ruisleipätaikinaan mahdollisimman vähän :P

Mutta lyhykäisyydessään tämä vaihe kuuluu seuraavasti.

Lisää taikinaan ruisjauhoja puulastalla sekoittaen niin kauan, että pelkäät lastan katkeavan. 

Jos tahdot lisätä taikinaan mausteita, jyviä tai muuta perusreseptistä (vesi, jauho, suola) poikkeavaa, kannattanee juuri ottaa tässä vaiheessa talteen. Muussa tapauksessa toteuta yllä oleva ohje ja laita taas kansi/liina astian päälle. Taikinaan voi painaa halutessaan kuopan tai tehdä ristin kämmensyrjällä, niin pystyy seuraamaan taikinan kohoamista. Jos taikina ei meinaa kohota, anna kohota kauemmin. 8 tunnin kohotuksella pitäisi olla jo leivottavissa olevaa taikinaa, mutta voi siihen mennä kauemminkin, varsinkin jos aloittaa aivan nollasta ilman juurta. 

Ja sitten vielä videolla samat ohjeet. 




Seuraavassa postauksessa voi melkein haistaa jo tuoreen ruisleivän tuoksun :)

-Annamaija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti