maanantai 9. heinäkuuta 2018

Puutarhaunelmia ja villejä suunnitemia

Jos johonkin tämän meidän kodin kanssa saa kulumaan aikaa niin pihaan. Sen perustyöstämiseen ja -hoitamiseen sekä suunnitteluun. Haaveiltiin toki isosta pihasta ja sen myötä omasta rauhasta, mutta ehkä välillä saattaa vähän tuntua siltä, että pari-kuusisataa neliötä vähemmänkin olisi riittänyt näin kaupunkialueella :D

Mutta en minä valita. Meillähän on tuossa toisella tontin puolikkaalla tilaa vaikka neljälle beachvolley -kentälle, yhdelle kouluratsastuskentälle, oikein tiukkaan pakatusti noin 90 auton parkkialueelle tai yhdeksälle tamperelaiselle ratikkavaunulle. Niin, autojen mukana pihaan mahtuisi enintään 450 henkeä, ratikan kyydissä yli 2000, joista yli 1000 saisi istua...Just saying.

Mutta nämähän nyt on ihan älyttömiä ajatuksia omakotitalon pihaan, joten jotain vähän vähemmän lennokasta pitäisi keksiä. Lapsille leikkipaikka, pihakeittiö, autotalli, pihasauna, keittiöpuutarha ja kahvisalonki. Ja 1000 neliötä nurmikkoa :D



Piirreltiin tässä taannoin vähän ajatuksia paperille, ikään kuin luonnosta. Päästiin ilman lapsia treffipäivälliselle ja mitäpä sitä muutakaan kuin remonttia miettisi. Mutta jos nyt oikein jotain positiivista etsii, niin eipähän puhuttu koko aikaa lapsista. Koko aikaa 😉Saatiin meidän mielestä hieno suunnitelma aikaiseksi, mutta silti tekee mieli laittaa vielä ammattilainenkin miettimään tontin käyttöä, koska he kuitenkin osaavat ajatella asioita, joita ei itse tule ajatelleeksi. Se kuitenkin jo päätettiin, että autotalli saa siirtyä, koska nyt sen eteen pitää ajaa pihakaivon ympäri ja ulko-oven edestä. Kätevää toki, että ostokset saa suoraan ovelle, mutta lasten kanssa haluaisin kyllä pihan rauhoittaa ihan vaan olemiselle. Toisaalta autotalli ei ole riittävän iso kahdelle autolle, tai oikeastaan edes yhdelle, niin uusiksi se menee joka tapauksessa. Jos minä jotain elintasopattia tahdon elämääni, niin sen, ettei tarvitse aamulla pyyhkiä lumia autosta.



Lasten leikkipiha on jo saanut kulmatolpat paikalleen ja leikkimökin ja hiekkalaatikon paikka on jo merkattuna. Toki, koska voin, saatan vielä muuttaa mieltäni hiekkalaatikon sijainnista ja sitten taas keskustelemme, että onko se nyt hyvä vai ei. Pitää tehdä sellainen hiekkalaatikko, että sen saa halutessaan siirrettyä...Leikkimökki on suunniteltu lasten kanssa yhdessä ja siihen tulee kioski-ikkunat ja kaikki. Sattumalta törmäsin netissä leikkimökkiohjeeseen, joka on tismalleen samanlainen ulkoasultaan kuin meidän suunnittelema. Mökin ohje on alunperin ilmestynyt Kotivinkissä joskus vuosituhannen vaihteessa ja tämän etuna on se, että mökki on sen verran tilava, että se toimii vaikkapa vierasmajana sitten joskus kun lapset ovat kasvaneet mökki-iästä ohi :)

Raparperit saivat muhevan maan alleen. Oli aika kaivaminen tuossa savikuopassa, mutta kannatti, koska rapsut ovat jo aika komeat tänäkin kesänä!


Kasvimaatakin on jo aloiteltu, mutta se voi olla että hyötypuutarhaa tulee muuallekin pihaan kunhan piha vähän muotoutuu. Ei muuten saatu mansikoita tänä kesänä kun kastelija oli vähän laiskanpulskea, köh. Serkulla kävin kylässä tässä taannoin yhdellä reissulla ja tehtiin hyviä vaihtokauppoja. Minä vein heille kampetta, minkä aika on meidän perheessä ohi ja kotiin ähteissä kaivoin heidän pihastaan mukaani kirsikkapuun verson. Win Win!




Ja johan tuo Mies löysi pihasaunankin meille! Itse olen haaveillut sellaisesta siirtohirsikehikkoon tehtävästä saunasta, mutta tontin rakennusoikeudet ei ehkä anna myöden sellaiselle. Miehen idea oli niin hyvä, että kun hän sanoi "Nyt minä löysin täydellisen!" niin tiesin heti mitä hän tarkoitti :D Pihasauna tulee olemaan aika todella oleellinen siinä kohti kun kaivamme kellaria auki, koska mitään muuta pesupaikkaa meillä ei ole.

Summa summarum lienee, että nurkka kerrallaan tämä tästä muotoutuu yksi yhtenäinen piha eikä meidän tarvitse täyttää tuota toista puolikasta ratikoilla, hevosilla tai lentopallon pelaajilla. Mutta saattaa siihen mennä "pari-kolme"- vuotta aikaa ja jonkun verran ehkä hikeäkin. 

 Sillä välin voin ihailla näitä helppoja puutarhan iloja. Yllättäen löytynyt pioni ja männyssä kiikkuvat orvokit :)



-Annamaija


2 kommenttia:

  1. "Jos haluat olla päivän onnellinen, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla vuoden onnellinen, mene naimisiin. Jos haluat olla koko elämän onnellinen, aloita puutarhan hoito." - Kiinalainen sananlasku Ja mikä parasta, puutarha ei tule koskaan valmiiksi. :)

    VastaaPoista
  2. Stainless Steel - TitaniumTube.com
    This razor titanium lug nuts has a polished chrome finish, and is designed to titanium gr 5 protect your titanium ingot teeth. Features a fully adjustable titanium dental handle for a longer, thicker handle. garmin fenix 6x pro solar titanium

    VastaaPoista